Zanimanja u IT sektoru – Test Developer

Prethodnih nekoliko godina IT sektor je postao izuzetno popularan i perspektivan, dok su zanimanja u okviru njega među najtraženijima. Iako je prva asocijacija na IT u većini slučajeva programiranje, odnosno posao programera, ova oblast nudi veliki izbor različitih zanimanja među kojima se nalaze i poslovi koji uopšte ne zahtevaju pisanje koda.

U prethodnom tekstu upoznali smo vas sa pozicijom Business Relationship Manager-a , a ovog puta nam je Dušanka Lečić iz kompanije Levi9 otkrila kako izgleda i šta podrazumeva posao na poziciji Test Developer-a.

Radiš na poziciji Test Developera, šta to tačno znači?

Pozicija Test Developera u našoj kompaniji je izuzetno važna i uključuje rad u timu i osiguravanje kvaliteta proizvoda pre nego što dođe do krajnjih korisnika. Kao Test Developeri trudimo se da svakodnevno utvrđujemo ispravnost softvera u svakoj fazi razvoja, počevši od specifikacija zahteva, dizajna, kodiranja, pa sve do prihvatanja gotovog softvera od strane korisnika. Kompleksni softverski sistemi zahtevaju detaljnu i sveobuhvatnu proveru, a sem toga testeri moraju da se uvere da je softver lak za korišćenje, da ne zbunjuje korisnika i da je user-friendly, a sa druge strane da je bezbedan i da se ne može zloupotrebiti.

Kako izgleda tvoj radni dan?

Radni dan jednog testera je pun izazova i obično na kraju dana imam uvek ono zadovoljstvo što zaista svakodnevno naučim nešto novo. Radimo u timovima koji uključuju jednog ili više testera i nekoliko software developera i delivery manager-a. Svaki dan počinje update-om celog tima na čemu se trenutno radi i onda kreću naši svakodnevni izazovi u vidu manuelnog i automatskog testiranja. Često na projektima imamo priliku da pratimo ponašanje našeg proizvoda pod određenim opterećenjima, najčešće u vidu broja korisnika koji su trenutno posetoci naše web aplikacije, odnosno da radimo performance testing. Kako sami u našoj kompaniji ističemo da smo agilni i da je to deo svih nas, agilni pristup takođe znači da imamo i dosta sastanaka koji su nam veoma bitni kako bi na što bolji način razumeli šta korisnici žele od nas ali kako bi i istovremeno na što bolji način predstavili naš rad.

Koje su prednosti I mane pozicije Test Developera u odnosu na druge poslove u IT sektoru?

Prednosti pozicije Test Developera ima dosta, bar za nas koji se testingom bavimo i kojima je testing možda i više od posla. Jedna od najvećih prednosti je kreativan rad. Radi se uvek nešto drugačije i novo. Nije šablonski. Okružena sam sjajnim ljudima koji puno znaju i od kojih svakodnevno učim. Menjamo i tehnologije u kojima radimo. U mogućnosti smo da isprobavamo razne alate koji nam pomažu u svakodnevnom radu. Čini mi se da do sada nisam jos uvek nasla manu ovoj poziciji. Pretpstavljam da sam vođena subjektivnošću zbog ljubavi prema svom poslu.

Iz tvog iskustva, koje su to osobine I veštine koje treba da poseduje jedan Test Developer?

Posao Test Developera podrazumeva ozbiljne analitičke i tehničke veštine. Testeri su obično pedantni ljudi, izuzetno kreativni, jer moraju da pretpostave gde bi sve mogle biti nedoslednosti. Bez testera kompanije koje proizvode aplikacije bi, vrlo zasluženo, imale lošu reputaciju, a svaki „bag“ mnogo košta proizvođača. Kao Test Developer imaš priliku da nešto novo naučiš i poboljšaš svoje znanje. Razvijanje veština je neminovan deo testiranja. Kao test developer pomažeš kompaniji da kreira bolji proizvod i samim tim doprinosiš uspehu i napretku cele organizacije.