Zanimanja u IT sektoru – Business Relationship Manager

U prethodnih nekoliko godina IT sektor je postao izuzetno popularan i perspektivan, dok su zanimanja u okviru njega među najtraženijima. Iako je prva asocijacija na IT u većini slučajeva programiranje, odnosno posao programera, ova oblast nudi veliki izbor različitih zanimanja među kojima se nalaze i poslovi koji uopšte ne zahtevaju pisanje koda.

Jedna od mogućih pozicija u IT kompanijama jeste Business Relationship Manager, a kako izgleda i šta podrazumeva posao na toj poziciji otkrila nam je Ivana Pantić iz kompanije Consulteer.

Radiš na poziciji Business Relationship Managera, šta to tačno znači?

Rad na poziciji BRM-a podrazumeva, pre svega, upravljanje svim aspektima projekta radi razvoja poslovne/IT strategije, pronalaženje rešenja, upravljanje rizicima i odnosima u timu. Moj osnovni zadatak je da komuniciram sa klijentima i njihove zahteve prosledim našem timu programera koji radi na projektu. Kako bi efektivnost rada na projektu bila što veća, bitno je odrediti prioritete, razjasniti probleme do najsitnijih detalja i omogućiti brzu i efikasanu razmenu informacija. Pored ovoga, BRM je osoba koja posmatra projekat van okvira u kom se on trenutno nalazi, što znači da proaktivno identifikuje mogućnosti za isporuku inovativnih rešenja. 

 Kako izgleda tvoj radni dan?

Jutro je rezervisano za održavanje sastanaka, na kojima se planira šta je to što je prioritet za današnji dan, ali i za predstojeće dane. U skladu sa tim, ja kao BRM delegiram aktivnosti svom timu i pratim realizaciju tih aktivnosti. U slučaju postojanja nejasnoća, trudim se da budem ažurna i obezbedim timu relevantne informacije u što kraćem roku i razjasnim kritična mesta. U isto vreme održavam komunikaciju sa klijentima, pratim promene u prioritetima, na osnovu kojih usmeravam dalji tok rada na projektu, kako bi se minimizirala, tačnije, izbegla pojava potencijalnih problema i prepreka. Sve u svemu, svaki dan sa sobom nosi svoje izazove i situacije kojima se treba prilagoditi.

Koje su prednosti i mane pozicije Business Relationship Managera u odnosu na druge poslove u IT sektoru?

Prednosti su te što osoba na poziciji BRM-a ima mogućnost da sagleda projekat sa više aspekata i samim tim svojim kreativnim idejama doprinese donošenju najbolje odluke za postizanje željenog cilja, a ujedno traži nova rešenja, nove načine za obavljanje posla, prilike za poboljšanje. BRM je osoba koja snosi najveću odgovornost kada je u pitanju funkcionisanje projekta i dostizanje ciljeva, međutim, ovo ni u kom slučaju ne bih navela kao “manu“ ovog posla, zato što upravo iz ovakvog položaja proisteknu najbolje i najkreativnije ideje. 

Iz tvog iskustva, koje su to osobine i veštine koje treba da poseduje jedan Business Relationship Manager?

Business Relationship Manager treba biti sposoban da rešava probleme i konflikte, donosi odluke, uspostavlja dobru organizaciju i komunikaciju na projektu. Pored toga, od presudnog značaja za uspešno vođenje projekta je kreativnost BRM-a, fleksibilnost, kao i sposobnost da bude lider i motiviše članove tima.