Brnabić: Zrenjanin IT centar Srbije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas u Zrenjaninu da je taj grad IT centar Srbije i primer kako manje sredine mogu da se izdvoje od ostalih.

Pokušavamo da podignemo Niš koji je bio centar elektronske industrije, a svaki kraj Srbije ima svoje specifičnosti i jačine, Beograd i Novi Sad svakako centre za razvoj softvera, a Niš ima sve predispozicije da bude centar hardvera i robotike i to je ono na čemu zajedno sa njima radimo – rekla je Ana Brnabić u Gradskoj kući.

Ona je u diskusiji „Potencijali i izazovi razvoja IT sektora u manjim sredinama“ rekla da Zrenjanin nekoliko godina ima Webiz konferenciju, kao i Tehnički fakultet koji shvata važnost rada sa privredom, što je kako ističe, navelo pojedine kompanije poput „Levi 9“ da svoju kancelariju otvore prvo u tom gradu, a tek onda u Beogradu.

– To je za mene i bio pokazatelj da se u Zrenjaninu dešava nešto posebno, pored toga postoji i Biznis inkubator koji je veliki podstreh za start ap kompanije koje treba da budu okosnica razvoja IT u Srbiji i koje ćemo se truditi da podržimo – rekla je Brnabić i navela da od decembra prošle godine Zrenjanin ima i IKT Klaster koje pomaže i lokalna samouprava.

Prema njenim rečima, potrebno je drugim sredinama pokazati kako zajedno rade lokalna samouprava, privreda i civilni sektor da bi se, kao u Zrenjaninu, napravila sinergija zbog koje je taj grad IT centar Srbije.

Da bi ste pročitali ostatak teksta posetite: http://www.blic.rs/vesti/vojvodina/brnabic-zrenjanin-it-centar-srbije/5xe9vtj