Ministarka: Zrenjanin je IT centar Srbije

Ministarka Ana Brnabić izjavila je u Zrenjaninu da je taj grad IT centar Srbije i primer kako manje sredine mogu da se izdvoje od ostalih.

„Pokušavamo da podignemo Niš koji je bio centar elektronske industrije, a svaki kraj Srbije ima svoje specifičnosti i jačine, Beograd i Novi Sad svakako centre za razvoj softvera, a Niš ima sve predispozicije da bude centar hardvera i robotike i to je ono na čemu zajedno sa njima radimo“, rekla je Ana Brnabić u Gradskoj kući.

Ona je u diskusiji „Potencijali i izazovi razvoja IT sektora u manjim sredinama“ rekla da Zrenjanin nekoliko godina ima Webiz konferenciju, kao i Tehnički fakultet koji shvata važnost rada sa privredom, što je kako ističe, navelo pojedine kompanije poput „Levi 9“ da svoju kancelariju otvore prvo u tom gradu, a tek onda u Beogradu.

„To je za mene i bio pokazatelj da se u Zrenjaninu dešava nešto posebno, pored toga postoji i Biznis inkubator koji je veliki podstreh za start ap kompanije koje treba da budu okosnica razvoja IT u Srbiji i koje ćemo se truditi da podržimo“, rekla je Brnabić i navela da od decembra prošle godine Zrenjanin ima i IKT Klaster koje pomaže i lokalna samouprava.

Prema njenim rečima, potrebno je drugim sredinama pokazati kako zajedno rade lokalna samouprava, privreda i civilni sektor da bi se, kao u Zrenjaninu, napravila sinergija zbog koje je taj grad IT centar Srbije.

Ministarka Brnabić je kazala da je iz budžeta Srbije za 2017. godinu obezbedjeno oko 10 miliona evra za podsticaj IT industrije, a najveći deo namenjen je za infrastrukturu – završetak naučnog parka u Novom Sadu i početak naučno – tehnološkog parka u Nišu.

Posle učešća u panel diskusiji „Potencijali i izazovi razvoja IT sektora u manjim sredinama“ ministarka svečano je u zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“ otvorila ovogodišnju Webiz edukaciju koja se od 2014. godine održava u Zrenjaninu i koja trenutno predstavlja najkvalitetniji edukativni događaj namenjen poslovnim ljudima koji obradjuje temu poslovne primene interneta.

Autor teksta: N1
Link ka vesti: http://rs.n1info.com/a239109/Sci-Tech/Ministarka-Zrenjanin-je-IT-centar-Srbije.html