Sastanak IKT klastera Srbije

Dana 26. 10. 2017. godine u hotelu ‘’Vojvodina’’ u Zrenjaninu održan je prvi sastanak IKT klastera Srbije. Izuzetno nam je drago da je prvi susret ove vrste i prvo zvanično okupljanje klastera održano bas u Zrenjaninu i to na inicijativu Zrenjaninskog IKT klastera.

Sastanku klastera prisustvovali su predstavnici Vojvođanskog IKT klastera, Milan Šolaja, Subotičkog IKT klastera, Karlo Vetro, Klastera IKT mreže (Beogradski klaster), Marina Blagojević, IKT klastera centralne Srbije, Branimir Dženopoljac.

Ovaj susret predstavnika klastera bio je odlična prilika za razmenu iskustava, upoznavanje sa sistemima funkcionisanja klastera, kao i uspostavljanje komunikacije u cilju ostvarenja buduće saradnje. Susret IKT klastera Srbije održan je pod temom ’’Unapređenje IKT sektora Srbije stvaranjem i umrežavanjem klastera’’.

Od predstavnika klastera Srbije, koji postoje od 2010. godine (Klaster IKT mreža i Vojvođanski klaster), 2013. godine (IKT klaster centralne Srbije) dobili smo značajne informacije o različitim mogućnostima fiansiranja klastera, o učešću u projektima i varijantama apliciranja, o pristupanju i apliciranju za EU, bilateralne i druge fondove, o lobiranju i zaštiti interesa kompanija članica, kao i o samoj organizaciji klastera.

U prijatnom ambijentu, radnoj, a istovremeno opuštenoj i kolegijalnoj atmosferi, zajedno sa predstavnicima drugih IKT klastera Srbije došli smo do zaključka o značaju udruživanja i umrežavanja.