Prinudna digitalna transformacija

Mesec dana nakon ukidanja vanrednog stanja polako ali sigurno izlazimo iz jedne situacije koja je po mnogo čemu bez presedana, i koja će definitivno promeniti naše živote na više nivoa.

Epidemija izazvana virusom Covid19 je kao ni jedan događaj ove vrste do sada uticala na privredu i zaustavila skoro sve privredne aktivnosti, posebno one u tercijalnom sektoru. Takođe, ono što je obeležilo period za nama jeste to što su upravo informaciono-komunikacione tehnologije pomogle da se veliki broj malih i srednjih biznisa održi u životu, i na jedan drugačiji – digitalan način funkcioniše u situaciji kada postoji zabrana kretanja, i uopšte onemogućeno je normalno obavljanje poslovnih aktivnosti.

Podelili bismo sa vama par najkonkretnijih opažanja koja su vezana za poslovanje u ovom periodu, a vezana su i za oblast kojom se naš klaster bavi:

  • Dinamičan rast internet trgovine. Kao nikada do sada, zabeležen je izuzetno visok rast internet kupovine i to u svim tržišnijm nišama, a posebno u oblasti robe široke potrošnje. Uz rast internet trgovine zabeležen je i rast plaćanja karticama. Ova pojava nam govori da upravo situacije poput ove koja je za nama utiču da se digitalni servisi kupovine i prodaje razvijaju jednom posebnom dinamikom. Rast internet trgovine u periodu epidemije doveo je i do porasta poverenja, pre svega kupaca u ovaj vid kupovine, pa se predviđa i dalji rast ovog sektora. Ukoliko do sada niste razmišljali o online prodaji vaših proizvoda i usluga – sada je pravi trenutak, a Zrenjaninski ICT klaster će biti tu da vam pruži svu neophodnu savetodavnu podršku.
  • Razvoj različitih digitalnih servisa koji su omogućili da neki tradicionalni oblici biznisa opstanu: pre svega se misli na servise dostave hrane, dostave lekova i osnovnih potrepština. Ovi servisi su svim građanima bili lako dostupni u vidu mobilnih aplikacija, i omogućili su sektoru ugostiteljstva da i u periodu kada je bio zabranjen rad ugostiteljskih objekata svoje usluge pruže upravo pomoću ovih servisa. Da li se možda vaš proizvod ili usluga može ponuditi putem nekog ovakvog servisa? Ili možda razmišljate o tome da sami osmislite neki digitalni servis koji će olakšati i ubrzati poslovanje u nekoj niši?
  • Veliki broj kompanija, malih i srednjih preduzeća je želeći da sačuva svoje poslovanje i zaposlene takoreći prinudno posegao sa digitalizacijom svog načina rada, pa možemo slobodno reći da je veliki broj poslovnih subjekata u periodu vanrednog stanja prošao kroz prinudnu digitalnu transformaciju. Digitalizacija poslovnih procesa, organizovanje zaposlenih za rad od kuće uz pomoć digitalnih servisa poput Zoom-a, Skype-a, Slack-a, pružanje usluga putem digitalnih kanala, te online prodaja, pokazali su da privreda može da funkcioniše u ekstremnim situacijama kakva je ona iza nas, a da su upravo digitalne tehnologije te koje su uspele da omoguće hiljadama preduzeća da koliko-toliko normalno funkcioniše i opstane.

Tema digitalne transformacije će i u narednom periodu biti jedan od fokusa aktivnosti našeg klastera, pa vas ohrabrujemo da se uključite u dalji rad klastera kako bismo svi zajedno iskoristili ovaj talas i pomogli što većem broju privrednika u našoj sredini da ukoliko već nije, započen ovaj proces i svoje poslovanje dovede u 21. vek.