Predstavnici Zrenjaninskog IKT klastera i IKT zajednice na sastanku kod gradonačelnika

Izvor fotografija: Grad Zrenjanin

U sredu, 22. marta, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i njegov tim održali su sastanak sa predstavnicima lokalkne IKT zajednice. Sastanku su ispred Uprave grada prisustvovali pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović i član Gradskog veća Slaviša Vlačić. Ispred IKT zajednice, sastanku su prisustvovali predstavnici institucija koje obrazuju IT kadar – Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, Visoke tehničke škole strukovnih studija, Zrenjaninske gimazije, EGŠ “Nikola Tesla” i Tehničke škole, kao i osnivač Digitalk konferencije Vladimir Kovač i predstavnici Zrenjaninskog IKT klastera.

Kako je rekao gradonačelnik, sastanak je okupio relevantne učesnike koji se, shodno svojim oblastima rada i strukom, bave informacionim tehnologijama, a s glavnim ciljem dalje popularizacije Grada Zrenjanina kao sredine u kojoj se IKT sektoru poklanja velika pažnja. Okupljeni su se složili da je neophodno kontinuirano raditi na popularizaciji IT-a kod mladih, jačanju kapaciteta obrazovnih institucija, ali i na brendiranju Zrenjanina kao značajnog centra na IT mapi Srbije.

S tim u vezi, Vladimir Kovač najavio je održavanje Digitalk konferencije i edukacije, koja se održava od 20. do 23. aprila. Navodi da ona ove godine za njega ima poseban značaj, jer je deseta konferencija koju organizuje u Zrenjaninu, a druga po redu koja se održava pod brendom Digitalk. I ove godine, očekuje se veliki broj posetilaca iz cele Srbije, te su smeštajni kapaciteti u Zrenjaninu uveliko popunjeni u ovom terminu.

Đorđe Grujić, ispred Zrenjaninskog IKT klastera, ističe da je, za afirmaciju Zrenjanina kao strateški bitnog IT centra, neophodno omasoviti dešavanja od značaja za IT zajednicu u gradu, te da Zrenjaninski IKT klaster planira da organizuje višednevni događaj pod nazivom “Futurologija”, koji će animirati mlade u sistemu formalnog obrazovanja i pružiti im šansu da se upoznaju sa lokalnom IKT privredom.

Ovom prilikom razgovaralo se o stanju u institucijama koje formiraju buduće IT stručnjake, mogućnostima za dalje unapređenje uslova obrazovanja i sinergiji među činiocima lokalne IKT zajednice, koja je neophodna za dalji razvoj inovativne privrede u gradu.

Zrenjaninski IKT klaster pohvaljuje inicijativu gradonačelnika za okupljanje predstavnika IKT zajednice, s obzirom da je pitanje razvoja IKT sektora u gradu od strateškog značaja za celokupnu lokalnu zajednicu. Od samog osnivanja prepoznali smo potencijal Zrenjanina u domenu inovativne privrede, a institucionalna podrška predstavlja važnu kariku daljeg rasta i razvoja.