Ozvaničena međuinstitucionalna saradnja na projektu „Zrenjanin – pametan grad“

Danas smo, u Baroknoj sali Gradske kuće, predstavili javnosti naš rad i ideju projekta “Zrenjanin – pametan grad”. Ovaj projekat, predstavlja veliku odgovornost i obavezu za sve koji su uključeni u njegovu realizaciju, jer podrazumeva upotrebu savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju efikasnog upravljanja resursima grada putem inteligentnih sistema.

U svojstvu osvešćenih pojedinaca, znamo da svako od nas pojedinačno može da postigne značajne rezultate. Mnogo više postižemo udruženi i organizovani, a najviše ciljeve možemo da postignemo samo kroz razvijenu mrežu institucija koje međusobno sarađuju i deluju u sinergiji.

Zato je danas važan i veliki dan, kako za naš grad i njegovu upravu, tako i za Zrenjaninski IKT klaster i njegove članice.

Danas smo, u Baroknoj sali Gradske kuće, predstavili javnosti naš rad i ideju projekta “Zrenjanin – pametan grad”. Ovaj projekat, predstavlja veliku odgovornost i obavezu za sve koji su uključeni u njegovu realizaciju. Projekat „Zrenjanin – pametan grad“ podrazumeva upotrebu savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju efikasnog upravljanja resursima grada putem inteligentnih sistema.

Zrenjanin kao značajan činilac mape IT centara u Srbiji

Okupljenima se obratio gradonačelnik Simo Salapura, koji je naveo da je Zrenjanin značajan činilac mape IT centara u Srbiji.

  • “Ako bi se radila nekakva IT mapa naše zemlje, odnosno centara u njoj, Zrenjanin bi morao biti obeležen velikim krugom, u rangu s vodećim gradovima Srbije. Verujem da postoje dobri preduslovi da Zrenjanin bude “pametan grad”, pre svega zahvaljujući potpisnicima današnjeg protokola. Jako nam je važno u lokalnoj samoupravi da naši đaci i studenti vide budućnost u IT sektoru, da mogu da se usavršavaju u različitim oblastima tog sektora. Prema nekim podacima, u ovom trenutku imamo oko tri stotine mladih na usavršavanju u IT sektoru, to je generacija koja može da doprinese da budemo prepoznatljivi i kao “pametan grad” u narednom periodu – kazao je gradonačelnik Salapura.

Gradonačelnik je, zatim, akcentovao značaj upotrebe digitalnih rešenja u vremenu u kojem živimo.

  • “Razvoj IT sektora pruža neslućene mogućnosti razvoja u svim oblastima života i rada – od obrazovanja i privrede, do ugostiteljstva i turizma. U skladu s našim vizijama i planovima grada kao poželjnog mesta za život, s razvijenom ekonomijom i infrastrukturom, ovim protokolom sigurno idemo u dobrom smeru da Zrenjanin bude prepoznatljiv i kao IT centar, u širim razmerama” – naveo je gradonačelnik u svom obraćanju.

Četvrta tehnološka revolucija je istorijska šansa

Ispred Zrenjaninskog IKT klastera, prisutnima se obratio predsednik Skupštine Dragan Vidaković koji je predstavio rad Zrenjaninskog IKT klastera.

  • „Zrenjaninski IKT klaster osnovan je 2016. godine, kao prva konkretna aktivnost u pravcu realizacije ciljeva predviđenih “Strategijom podrške razvoju IKT sektoru u Zrenjaninu i regionu srednjeg Banata” . Ova strategija rezultat je višemesečnog rada radne grupe koja je okupila sve relevantne činioce lokalne IKT zajednice . Klaster je okupio sve ozbiljnije IT kompanije, poslovnu zajednicu, institucije i državu, oličenu u lokalnoj samoupravi. Vizija Klastera jeste da Zrenjanin bude jedan od najboljih i najznačajnijih IT centara u našoj zemlji, koji omogućava najbolje uslove za školovanje, život i rad IT kadrova, ali i poslovanje IT kompanija“, istakao je Vidaković.

U svom obraćanju, obrazložio zbog čega smatra da je četvrta tehnološka revolucija šansa za manje zemlje.

  • Smatram da nijedna tehnološka revolucija do sada nije pružila toliko šanse da manje zemlje i narodi nadoknade zaostatak za razvijim delovima sveta. Sve ovo vidimo kao veliku šansu. Zbog toga je dobro što smo se okupili i što održavamo kontinuitet.

Vizija “pametnog” Zrenjanina

Sam projekat “Zrenjanin – pametan grad” i radnu grupu koja stoji iza projekta predstavio je prof. dr Dalibor Dobrilović, vođa projektnog tima. Radna grupa formirana je na inicijativu Zrenjaninskog IKT klastera u novembru 2019. godine, a pored predstavnika Zrenjaninskog IKT klastera, sačinjavaju je predstavnici Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, Visoke tehničke škole strukovnih studija, srednje Tehničke škole i Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla”, svi sa sedištem u Zrenjaninu.

  • Grad Zrenjanin ima dosta obrazovnih institucija koje su tehničke orijentacije i koji školuju različite profile stručnjaka. Upravo to nam je omogućilo da sačinimo tim koji je multidisciplinaran i obuhvata i IT inženjere, i mašinske inženjere, inžerenje za zaštitu životne sredine… – istakao je prof. dr Dobrilović u svom obraćanju.

On je istakao da je radna grupa formirana s ciljem da se identifikuju potrebe grada, odnosno definišu oblasti u kojima je potrebno njegovo bolje funkcionisanje i tako odredi gde bi se mogle koristiti savremene tehnologije.

  • Za ono što pokušavamo da postignemo ovim projektom, ključna tehnologija je Internet of things (IoT) – Internet stvari. Sa razvojem mikrotehnologije I mikroelektronike, uređaji su minimizirane I sa relativno malom cenom podržavaju mnogo funkcija. Internet of things podrazumeva funkcionisanje I umrežavanje velikog broja inteligentnih uređaja – naveo je prof. dr Dobrilović.

Takođe, ukazao je na primere iz drugih sredina koje su, zahvaljujući korišćenju informacionih tehnologija, rešile komunalne probleme i poboljšale javne  usluge, postigle uštede resursa i slično.

Potpisnici protokola o saradni, uz gradonačelnika, su Dragana Momčilović Tupanjac, predsednica Izvršnog odor  Zrenjaninskog IKT klastera, prof. dr Dragica Radosav, dekanica TF “Mihajlo Pupin”, prof. dr Lazo Manojlović, ispred Visoke tehničke škole strukovnih studija, Marija Servo, direktorica EGŠ “Nikola Tesla” i Đorđe Klać, direktor Tehničke škole.

Javnosti se, nakon potpisivanja protokola, obratila Dragana Momčilović Tupanjac, predsednica Izvršnog odbora Zrenjaninskog IKT klastera.

  • Prvenstveno želim da izrazim svoje veliko zadovoljstvo i da uputim zahvalnost Gradu Zrenjaninu koji od samog osnivanja ZRIKT-a pokazuje razumevanje i pruža podršku za naše inicijative. To nas značajno izdvaja od ostalih klasterskih udruženja širom Srbije. I ovoga puta ta podrška lokalne samouprave daće nam vetar u leđa za sve one aktivnosti koje će podrazumevati realizaciju projekta ‘’Zrenjanin – pametan grad’’
  • Slobodno mogu da kažem da smo vrlo ponosni na to što će Klaster ovim projektom učiniti važan korak ka uvođenju najsavremenijih tehnologija u naš grad što će omogućiti efikasnije funkcionisanje grada i podizanje kvaliteta života naših sugrađana. Našim resursima i pameću koju imamo u gradu i koja je okupljena oko Klastera pokrenućemo i vodićemo proces digitalizacije usluga javnih servisa koje su primerene konceptu ‘’pametnih gradova’’. Verujem da bi uspešna realizacija ovog projekta mogla i stvoriti preduslove za profesionalizaciju klastera kao narednog značajnog iskoraka u razvoju ZRIKT-a – navela je Dragana Momčilović Tupanjac

Galeriju fotografija sa potpisivanja protokola možete pogledati na linku.

Izjave gradonačelnika, predstavnika Tehničkog fakulteta i Zrenjaninskog IKT klastera možete pogledati u prilogu.