Novi program Centra za digitalnu transformaciju – SPEED 2.0

Proces digitalizacije prepoznat je kao ključni globalni trend u svetskog ekonomiji. Digitalizacija nije samo proces transformacije društva i privrede u celini, već i neophodan preduslov opstanka kompanija na domaćem i globalnom tržištu. Primena savremenih i inovativnih tehnoloških rešenja, zasnovanih na IKT-u, danas je jedan od osnovnih instrumenata za podizanje konkurentnosti, produktivnosti i efikasnosti ekonomije u celini.


Upravo zato, CDT je do sada sproveo tri programa koji su za cilj imali da omoguće kompanijama (700+) iz MSP sektora u Srbiji i Republici srpskoj da unaprede svoje poslovanje shodno dostupnim digitalnim trendovima („Program podrške digitalne transformacije MMSP-2019-2020“) ali i da efikasno odgovore na nove izazove poslovanja izazvanim Covid -19 pandemijom. (SPEED 1.0 i SPEED 2.0).


Podizanje nivoa konkurentnosti kroz unapređenje poslovnih procesa, ponude proizvoda i usluga, komunikacije sa potencijalnim i sadašnjim kupcima, efikasnije planiranje finansiranja, podizanje profitabilnosti, kvalitetnije marketinške aktivnosti – kreiranje modernih prezentacija i promocije kompanije.


Centar za digitalnu transformaciju je uz podršku nemačke vladine organizacije GIZ razvio besplatni konsultantski program Speed 2.0 koji je namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima. Sva preduzeća koja apliciraju za program će najpre imati mogućnost da popune dva upitnika – test digitalnog imuniteta i digitalne konkurentnosti. Kroz tu autoevaluaciju će preduzeća dobiti uvid u to koliko su spremna na izazove poslovanja u okruženju koje je izmenjeno zbog pandemije covid-19, a takođe i kolika je njihova konkurentnost u eri poslovanja koja je obeležena digitalnom transformacijom. Kompanije koje budu selektovane za učešće u programu imaju jedinstvenu priliku da konsultant tokom jednog dana, uzimajući u obzir i dijagnozu stanja odredjenu kroz upitnike, online analizira njihov način poslovanja, poslovne procese i modele, i preporuci resenja za unapređenje poslovanja.

Više o programima Centra za digitalizaciju možete pročitati ovde.