Zašto nam je potrebna KnjigaPOLJA?

Knjiga polja je, nesumnjivo, potreba savremenog poljoprivrednika.

Knjiga polja je, nesumnjivo, potreba savremenog poljoprivrednika.

Prva verzija KnjigePOLJA, koju je osmislio YuTeam Software, je bila desk top verzija koja je nastala pre oko pet godina. Tada je aplikaciju koristilo nekoliko korisnika.

Daljim razvojem i usavršavanjem osmišljena je prva verzija web aplikacije knjigaPOLJA, koja je u upotrebi već 3 godine. Sada više od 450 poljoprivrednih gazdinstava kroz ovu aplikaciju prati proizvodnju na više od 9.000 hektara obradivih površina.

Zašto knjigaPOLJA?

Namena aplikacije je da pomogne poljoprivrednicima, bez obzira na vrstu proizvodnje kojom se bave i da li su to mali poljoprivrednici ili velika gazdinstva. KnjigaPOLJA će im pomoći u vođenju gazdinstva. Kroz aplikacije mogu da isprate sve aktivnosti koje su radili tokom proizvodne godine, troškove i prihode. Videće da li su u plusu ili minusu. U suštini KnjigaPOLJA pojednostavljuje proces praćenja proizvodnje, a na osnovu podataka moguće je planiranje budućih aktivnosti u procesu proizvodnje.

Korišćenje KnjigePOLJA nije komplikovano. Aplikacija je dosta grafički orijentisana, na srpskom je jeziku. Pored toga, operateri YuTeam Software-a su tu da pomognu. Obezbeđeni su i video tutorijali i pisana uputstva.
KnjigaPOLJA je namenjena ratarima, voćarima, povrtarima a uskoro i vinogradarima, pčelarima, ribarima, proizvođačima peradi itd.

Korist od KnjigePOLJA opravdava cenu

Investiranje u KnjiguPOLJA je nesumnjivo potreba savremenog poljoprivrednika.

Kada je reč o ceni, ona nije velika u odnosu na korist koju će korisnik ostvariti.

“Smatram da za manja poljoprivredna gazdinstva to nije mnogo novca, obzirom da osnovni paket ne košta više od pretplate za mobilni telefon. Ukoliko se opredele za godišnju pretplatu imaju i popust. Što se tiče većih gazdinstava njima su namenjene posebne ponude u zavisnosti od toga koje su im potrebe. Aplikaciju konstanto prilagođavamo uslovima poslovanja, te u tom pravcu radimo izmene.

Dalje proširivanje KnjigePOLJA

U narednom periodu KnjigaPOLJA biće prilagođena i organskim proizvođačima, jer je u toj proizvodnji vrlo važno u potpunosti pratiti proizvodne procese.

Nova funkcionalnost, koja je trenutno u razvoju, je mogućnost automatskog kreiranja grafičkog prikaza svih parcela na digitalnoj mapi. Dodatna funkcionalnost je i web aplikacija, koja se može pokrenuti i na mobilnim uređajima, a koja će korisniku pomoću GPS navigacije omogućiti da brzo i tačno locira parcelu na digitalnoj mapi, kako bi proverio da li je tačna parcela na kojoj se trenutno nalazi.

Osim toga, želja YuTeam Software-a je da uključe i firmu DunavNET koja se bavi implementacijom i primenom inovativnih rešenja, od hardverskih uređaja opremljenih adekvatnim senzorima i komunikacijskih interfejsa, do „cloud-based“ funkcionlanosti.

Iskustva korisnika Knjige POLJA

Vesna Nikolin:

“Carska bašta” je Zrenjaninsko preduzeće osnovano 2008. godine kada su se poljoprivrednici, uglavnom povrtari i cvećari, udružili i otvorili distributivni centar. Danas su prepoznatljivi na velikom tržištu i snabdevaju velike kompanije svojim proizvodima.
Među prvima, postali su korisnici KnjigePOLJA. Trenutno su u implementaciji Global Gap standarda, koji će zajedno sa vođenjem KnjigePOLJA omogućiti analizu svih parametara u proizvodnji, kaže agronom “Carske bašte” Vesna Nikolin.

Svakodnevnim planiranjem i praćenjem svih aktivnosti na gazdinstvu putem KnjigePOLJA dobijamo tačnu i jasnu sliku koji je utrošak repromaterijala, podatke o učešću ljudskog rada koje je kod nas i najveće učešće u ukupnim troškovima, zatim o troškovima mehanizacije, sredstava za zaštitu bilja… Tako saznajemo koja kultura je za nas rentabilna i koju ćemo dalje proizvoditi. S pram toga pokušavamo da napravimo i plodored. Evidencija je obaveza više u toku dana, ali je korist višestruka. Stvaramo mogućnost da sve izanaliziramo, da nam slika bude jasnija, a osećate se sigurnijim u radu. Podatke unosim oko sat i malo više vremena u toku dana i za KnjiguPOLJA i Global Gap. To je obaveza, ali i zadovoljstvo.”, objašnjava Nikolin. Kroz KnjiguPOLJA utvrđujemo da li je ostvarena zarada, ili gubitak.

Ćirić AGRO je porodična firma, locirana u Titelu, u kojoj tri generacije zajedno rade na proizvodnji jabuke i stalnom povećanju zasada.
Ovo je relativno mlada firma, uzgojem jabuka počeli su da se bave 2012. godine. Ali za ovo vreme uspeli su da svoju proizvodnju rašire na 280 hektara voćnjaka u kojima se gaji 15 vrhunskih sorti jabuka koje su uglavnom namenjene izvozu. Neke od njih su Gala, Zlatni delišes, Crveni delišes, Breburn, Fuji, Grenny Smith, Jonagored itd.

Ćirić AGRO raspolaže sopstvenom mehanizacijom, kao i sopstvenom hladnjačom kapaciteta 22000 t.

Greefa GeoSort linija, predsortirka kapaciteta 20 t/h sa 3 linije za pakovanje voća omogućava inteligentni sistem sortiranja. Sveže jabuke pakuju se po zahtevima kupca.

Naše je zadovljstvo što možemo da kažemo da smo postali deo ove priče. Sve evidencije o proizvodnji od sezone 2018/2019 vode se kroz aplikaciju KnjigaPOLJA što će omogućiti da ovaj voćnjak dodatno unapredi kvalitet svoje proizvodnje, smanji troškove i racionalnije raspolaže sredstvima (kako finansijskim, tako i po pitanju raspodele radne snage i mašina na određene zadatke, pronalaženju uskih grla proizvodnje itd).

PG Erne Čikoš

Povrtar Erne Čikoš proizvodnju obavlja na otvorenom na 6 hektara, a pod plastenicima ima 7.000 kvadrata. Povrće proizvodi preko 20 godina. Specijalizovao se za proizvodnju celera i spanaća.

Koristi KnjiguPOLJA u svom poslovanju.

Erne Čikoš namerava da proširi proizvodnju na šargarepu i zelenu salatu, pa će mu evidencija kroz aplikaciju mnogo značiti. Posebno ističe mogućnost da se na kraju proizvodne godine za određeni usev, kada se svi podaci unesu u KnjiguPOLJA, ustanovi da li je ostvarena dobit.

Proizvodnja povrća iziskuje velika ulaganja u repromaterijal i rad, pa je značajno da od nje imamo i korist, kaže Čikoš.