Malac Genijalac i Apple kroz vekove

Dana 26. 10. 2017. god. u Narodnom muzeju u Zrenjaninu svečano je otvorena izložba „Apple kroz vekove“. Dugogodišnji radnik i saradnik ove najveće IT kompanije na svetu kao i vlasnik ovlašćenog trening centra „Crossover“ iz Beograda, ujedno je kolekcionar Appleovih računara tako da je većina postavke iz lične zbirke Miodraga Popovića.

– Zbirka obuhvata 23 različita modela računara počevši od 1978. pa zaključno sa 2010. godinom kada je napravljen prvi IPAD. Posetioci mogu da vide i prate dramatičan razvoj tehnologije koji je Apple napravio u tom periodu – kaže Popović. Posebnu pažnju privukao je model iz 1982. godine prvi računar sa grafičkim interfejsom ne samo zbog svojih tehničkih karakteristika koje su u to doba kao i danas bile za nekoliko koraka ispred konkurencije već i zbog skupa potpisa na poleđini ekrana. – Na plastici iza ekrana potpisali su se svi učesnici jedne žurke iz 1982. godine među kojima je bio i Steve Jobs – pojašnjava nam Popović.

Potpisi na poleđini ekrana učesnika davne žurke iz 1982. svedoče da je to verovatno jedna od prvih žurki na kojoj je centralno mesto zauzeo računar. – Izložba je namenjena pre svega mladima, da se upoznaju sa tehnologijom kakva se nekada koristila ali je i uvod u novo poglavlje kad je u pitanju IT sektor u Zrenjaninu. Skorašnjim otvaranjem Appleovog trening centra oni će dobiti priliku da uče programske jezike koji se koriste na ovoj vrsti računara i uređaja i samim tim da radeći posao programera u svom gradu ostvaruju prihode kao i zaposleni u nekoj kompaniji na „zapadu“ – istakli su Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i Biljana Manić Stojanov vlasnica škole „Malac Genijalac“ čijim zalaganjem i dolazi do realizacije ove saradnje.

Izložba „Apple kroz vekove“ na uvidu je javnosti u Narodnom muzeju do 10. novembra 2017.