Kako je to biti žena u IT sektoru?

U današnjem društvu se sve više radi na unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim aspektima, pa tako i u pogledu zapošljavanja. Ipak, prema statistikama žene se i dalje ređe odlučuju za obrazovanje i karijeru u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Verujemo da predstavljanjem pozitivnih primera možemo ohrabriti devojčice i žene da se upuste u svet tehnologija i grade uspešnu karijeru. Zato smo razgovarali sa Viktorijom Ekreš, diplomiranom inženjerkom informacionih tehnologija na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ i software developerkom u kompaniji Levi9.

Kada i zbog čega si se odlučila za IT?

U tinejdžerskim godinama mnogo sam vremena provodila za računarom uglavnom igrajući igrice. Tad mi se i javila želja da jednog dana budem osoba koja će ih kreirati ili učestvovati u njihovom stvaranju. Mislim da je to bio prvenstven razlog zašto sam upisala školu sa progamerskim smerom. Iako se danas ne bavim pravljenjem igrica, taj prvi korak ulaska u IT svet mi je otvorio oči za razne druge aspekte tog zanimanja koje postoje. Shvatila sam da ustvari uživam u rešavanju logičkih problema I kreiranju algoritama, te sam se na kraju I zaposlila kao software developer.

Postoje stereotipi o tome koji poslovi u IT-ju su za žene. Da li si se susrela sa tim?

Bilo je nekih situacija, ali zaista vrlo malo. Kada je jednom prilikom profesor uputio svojim studentima softverskog inženjerstva reči kako je dizajn posao za žene, je najgora od tih situacija jer profesori imaju veliki uticaj. Možda nije mislio ništa loše, ali sve devojke u učionici su to shvatile na taj loš način, dok momci nisu ni primetili šta je rečeno. Doduše, moram da pohvalim neke druge profesore koji su, bar mene lično, gurali napred i govorili da bih bila odličan softverski inženjer.

Još uvek u oblasti tehnologije dominiraju muškarci. Koji su koraci koje kompanije, organizacije ili pojedinci mogu preduzeti da bi se privuklo više žena u tech oblast?

Mislim da je najbolje što mogu da urade razbijanje tih stereotipa koji poslovi su za žene a koji za muškarce. I to ne važi samo za IT, već za bilo koji drugi posao. Svaka osoba na svetu može da se bavi onim što ga zanima, i ne sme da dozvoli da ga stereotipi u tome sprečavaju. Takođe mislim i da polako ti stereotipi nestaju, jer se konstantno održavaju IT meetup-i / događaji i radionice koji pozivaju sve osobe na učešće bez obzira na pol, ohrabrujući ih da se bave IT-jem.

Šta bi bila tvoja poruka za žene koje razmišljaju o karijeri u IT industriji?

Ako ih IT zanima, poručila bih da ne ulaze u taj svet sa strahom da nikad neće biti dovoljno dobri programeri ili IT stručnjaci kao što su muškarci. Neka uđu sa radoznalošću, željom i voljom da uče ne obazirući se na stereotipe.