Iskustvo studenata: Igor Korićanac (Levi9)

Osnovne studije, bilo da se radi o tri ili četiri godine, na početku mogu delovati kao veoma dug period. Ipak, kada krenu predavanja, kolokvijumi i ispiti, shvatite da vreme jednom studentu zaista leti. Pitanje je kako to vreme najbolje iskoristiti, a samo vi znate da li je najbolje za vas da položite ispite i dobijete diplomu ili da nakon (a što da ne i u toku) studija imate obezbeđen posao u struci. IT sektor vam pruža mnogo mogućnosti da kroz praksu dodatno učite, radite na realnim projektima, steknete iskustvo rada u timu , takmičite se, upoznate se sa funkcionisanjem kompanije i budete u prednosti kada odlučite da se zaposlite.

Ovog puta vam donosimo treću u nizu priča o studentima koji su prošli prakse i zaposlili se u nekim od najboljih IT firmi u Srbiji. Svoje iskustvo sa nama je podelio Igor Korićanac, student Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” na smeru informacione tehnologije.

Još u trećoj godini studija si postao član DevCentra u Zrenjaninu, zbog čega si doneo tu odluku i kakvo si iskustvo stekao tamo?

Par kolega sa mog smera su mi pričali o DevCentru i to me je zainteresovalo da se odmah prijavim i postanem deo ekipe. Pričali su mi koliko im je pomoglo, što sam se kasnije i uverio. Dosta lepo iskustvo. Vlada pozitivna atmosfera, jer smo stalno tu jedni za druge i guramo jedni druge napred, kako niko ne bi zaostajao.

Ove godine si leto proveo na TECH9 letnjoj radionioci koju organizuje kompanija Levi9 u trajanju od 2 meseca, da li je vredelo provesti leto učeći?

Uvek gledam da svoje vreme uložim u sebe kako bih što više napredovao, tako da je vredelo. Pre svega sam se susreo sa tehnologijama koje do tada nisam radio, a sigurno je da bih to teže savladao sam, dok smo sa druge strane na praksi imali mentore da nam pomognu i usmere nas. Ipak raditi praksu u kompaniji kao što je Levi9 nije mala stvar.

Šta se radilo na radionici i da li je ispunila tvoja očekivanja?

Ispunila je i te kako. Prvih nedelju dana smo imali mentore gde su nas oni upoznavali sa tehnologijama (Springboot i Angular5). Posle toga su nas podelili u 3 tima gde smo dobili dva zadatka. Prvi koji je trajao 3 nedelje i bio je probni da bismo se još više upoznali sa tehnologijama, a zatim i drugi koji je trajao 4 nedelje. To je bio takmičarski zadatak, gde je moj tim osvojio prvo mesto.

Kako je izgledao proces apliciranja?

Prvo se posalje CV, zatim ide testiranje, gde su postavljena neka osnovna pitanja o OOP-u, HTML-u, CSS-u… Posle toga, ko je prošao testiranje ide na HR intervju I Tehnički intervju.

Obzirom da si za manje od mesec dana nakon radionice konkurisao za posao u kompaniji Levi9 na poziciji DevOps-a i dobio ga, koliko ti je praksa tokom leta pomogla u tome?

Naravno da je pomogla, zato što je svako iskustvo bitno.

Sam si imao priliku da iskusiš koliko je praksa u toku studija značajna, pa šta bi poručio studentima koji se premišljaju da li da naprave taj korak?

Nema tu premišljanja, naravno da je bolje da naprave korak i da se prijave za praksu, jer praksa može biti samo pozitivno iskustvo.

Pre nego što sebe ubedite da nemate dovoljno vremena ili znanja, ne zaboravite da pokušate. Nadamo se da će vas Igorevo iskustvo motivisati da radite na sebi i da se već danas prijavite za praksu u nekoj od IT kompanija u Zrenjaninu.