7 razloga da izabereš IT sektor

Svedoci smo da danas IT industrija raste i menja se neverovatnom brzinom, što je dovelo do sve većeg promovisanjem IT smerova u školama i na fakultetima, kao i velikog broja kurseva, obuka i drugih načina neformalnog obrazovanja, a sve sa ciljem da vas privuku da svoju karijeru započnete ili nastavite u oblasti informacionih tehnologija.
Tu dolazimo do pitanja: „Da li je IT put koji treba da izaberem?“. Da bismo vam olakšali tu odluku, navodimo vam 7 razloga zbog kojih posao u IT sektoru jeste za vas.

1. Mogućnosti zaposlenja

Obzirom da su informacione tehnologije oblast koja se brzo razvija, neminovno je da je IT postao sastavni deo gotovo svake industrije. U samim IT kompanijama i dalje je velika potražnja za zaposlenima na različitim pozicijama, ali i skoro sva moderna preduzeća imaju potrebu za ljudima koji posediju određeni nivo znanja i veština rada na računaru. Zbog toga kada steknete znanje, recimo na određenom fakultetu, možete pronaći posao u oblasti tehničke podrške, mrežne administracije, digitalnih medija itd.

2. Raznovrsnost poslova

Jedan od sigurno najuzbudljivijih aspekata karijere u IT oblasti jeste taj što se IT prepliće sa tolikim brojem najrazličitijih industrija. To znači da posao možete naći u gotovo bilo kom sektoru koji vas privlači. Bilo da se radi o medicini, transportu, umetnosti, zdravstvu, finansijama, obrazovanju, pravu, poljoprivredi ili neprofitnim organizacijama – mogućnosti su neograničene.

3. Napredovanje

Tačno je tehnologije napreduju, ali isto tako može da napreduje i karijera u IT sektoru. Informacione tehnologije nisu statička industrija , pa se nove prilike pružaju gotovo svakodnevno i u samim kompanijama, ali i u okviru industrije. Danas možete videti poslove kao što su .Net Developer, System Analyst, Project Manager, Java Developer, DevOps Engineer, Web Designer itd. IT kompanije vam uvek pružaju prilike i mogućnosti da se usavršavate i konstantno učite, pa samim tim i da napredujete.

4. Izazovi

Kada postanete neko ko radi u oblasti informacionih tehnologija, vaš glavni cilj biće da rešavate sve probleme na koje ljudi nailaze. Ako se spremni da se suočite sa takvim izazovima, IT industrija će izvući ono najbolje iz vas. Bez obzira da li radite kao mrežni administrator, softverski inženjer ili kao tehnička podrška, posao će vam retko biti dosadan. Ogroman deo IT procesa se oslanja upravo na kreativnost i traženje rešenja.

5. Novac

Kako tehnologija održava uspeh mnogih najrazličitijih industrija, nije ni čudo što je potražnja za profesionalcima u oblasti informacionih tehnologija izuzetno velika. Sve dok postoje digitalni problemi u okviru radnih mesta, postojaće i ta potražnja. A potražnja za radnom snagom rezultira i dobro plaćenim poslovima. Čak i u Srbiji, gde su prosečne plate izuzetno niske, poslovi u IT sektoru su jedni od najplaćenijih. Naravno, ozbiljan posao zahteva određeni skup veština, kao i iskustvo, ali IT stručnjaci su vrlo često među najbolje plaćenim zaposlenima u preduzeću ili organizaciji.

6. Inovacije

Ako ste zainteresovani za rad na najnovijim istraživanjima i inovacijama, onda je tehnološka industrija ono što će vam pružiti pregršt takvih mogućnosti. Suština tehnološke industrije i jeste da pomera granica i poboljšava naše svakodnevni život. Od tehničke podrške do razvoja softvera, IT stručnjaci prirodno napreduju sa napretkom tehnologija. Bez obzira u kom smeru idete, karijera u IT oblasti će vas konstantno izlagati novim dostignućima i konceptima.

7. Satisfakcija

U suštini, rad u IT sektoru znači da na jedan ili drugi način pomažete ljudima. Na primer, ako radite na nekoj poziciji koji se bavi podrškom, pomažete ljudima da reše svoje probleme ili im dajete savete kako da poboljšaju svoj rad. Sa druge strane, ukoliko radite kao developer, možete kreirati rešenja za različite vrste problema, odnosno potreba koje imaju ljudi. U kojoj god IT oblasti da radite, saznanje da je čitava industrija bazirana na tome da čini ljudske živote lakšim, produktivnijim i zanimljivijim je nešto što će vam uvek dati dodatnu satisfakciju.
Na kraju, iako ne možemo reći da je neki posao za svakoga, zasigurno je da je IT sektor ono što vam pruža čitav spektar poslova, dinamičnost i mogućnost da se konstantno usavršavate i napredujete.